2015-ci ildə Azərbaycan manatı iki dəfə devalvasiyaya uğrayaraq dollar qarşısında 100 faiz ucuzlaşıb. 21 fevral devalvasiyası zamanı manatın dollara rəsmi məzənnəsi 78 qəpikdən 1 manat 5 qəpiyə qaldırılıb, Mərkəzi Bankın 21 dekabr qərarı ilə isə manat üzə məzənnə rejiminə keçirilib və dollar qarşısında rəsmi kurs 1 manat 5 qəpikdən 1 manat 55 qəpiyə qalxıb.
Devalvasiyalar ölkədə nə qədər bahalaşmaya gətirib? Transparency.az/cnews Bakının ərzaq mağazalarının birində sorğu apararaq minimum istehlak səbətinə daxil olan bəzi məhsulların son bir ildə, iki devalvasiya dalğasında nə qədər bahalaşdığını öyrənib.
Mağazada bildiriblər ki, 2015-ci ilin 21 fevral devalvasiyasına qədər 1 kiloqramı 40 qəpiyə olan buğda unu hazırda 65 qəpiyə satılır (62,5% bahalaşma). Buğda çörəyinin qiyməti 40 qəpikdən 50 qəpiyə qalxıb (25% bahalaşma).
Digər məhsullar üzrə qiymət fərqi belədir:
1 kiloqram yumru düyü – 90 qəpikdən 1manat 45 qəpiyə artım (61,1%)
1 kiloqram qarabaşaq yarması – 1 manatdan 1 manat 60 qəpiyə artım (60%)
0,5 kiloqram makaron – 80 qəpikdən 1 manat 30 qəpiyə artım (62,5%)
1 kiloqram pomidor 2 manatdan 3 manat 50 qəpiyə artım (75%)
1 kiloqram toyuq əti – 2 manat 70 qəpikdən 3 manat 60 qəpiyə artım (33,3%)
İl ərzində kolbasa və sosiskada 42,3%, süddə 21,7%, kəsmikdə 28%, pendirdə 16%, balıq və balıq məhsullarında 52% bahalaşma gedib.
1 ədəd yumurta isə 7 qəpikdən 19 qəpiyə qalxıb. Bu 171,4% bahalaşma deməkdir.
Şəkərdə 42,8%, qənnadı məmulatında 25% bahalaşma qeydə alınıb.
Bitki yağı bir ildə 56%, mal-qara yağı 69,2%, çay 88,8%, duz 60% bahalaşıb.
Göstərilən ərzaq məhsulları üzrə orta bahalaşması 55,4% həddindədir.